Wat doe ik aan een Burn-out?


Herstellen van een Burn-out is mogelijk, maar gaat niet vanzelf over door rust en tijd. Hoe lang de herstelduur is en/of hoe lang je thuis zit met een Burn-out verschilt per persoon en van de aanpak die je kiest. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk om uit je Burn-out te komen. Indien je vermoedt dat je symptomen van een Burn-out hebt, bel mij dan voor een GRATIS intakegesprek.Huisarts

Als je vermoedt dat je een Burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een Burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen. Ook kan de huisarts je, in geval van Burn-out, Burn-out herstel tips geven. Een van de mogelijkheden is een doorverwijzing naar een psycholoog of coach. Vraag wel of deze voldoende ervaring heeft in het begeleiden van een Burn-out.

 

Psycholoog

Een psycholoog richt zich vaak vooral op de mentale (ook wel cognitieve) aspecten van een Burn-out. Bepaalde karaktereigenschappen (zoals perfectionisme, pleasen) kunnen bijdragen aan het ontstaan van een Burn-out. Bij een psycholoog onderzoek je welke oorzaken in je denken en gedrag er ten grondslag liggen aan je Burn-out en leer je vaardigheden (zoals grenzen stellen) om hier beter mee om te kunnen gaan. Bij een psycholoog ligt het accent ook vaak op het verleden. Wat is er in het verleden gebeurd, dat je huidige manier van denken en gedrag bepaalt.

Coach

Je kunt er ook voor kiezen om naar een coach te gaan. Een coach, zoals ik, kan je helpen om fysiek in balans te komen. Een coach geeft je ook inzicht in de patronen en overtuigingen, die geleid hebben tot een Burn-out en leert je welke overtuigingen en gedrag helpen om weer in balans te komen. Ik werk optioneel (indien de cliënt dat wil) in de natuur en in de buitenlucht, waarbij de omgeving en het bewegen kunnen bijdragen aan het herstel. Een goede coach werkt met een brede, integrale aanpak waarbij zowel de fysieke, mentale als emotionele klachten worden aangepakt. Een coach werkt vaak meer toekomstgericht dan een psycholoog. Daar ligt de nadruk vaak op het verwerken en accepteren van het verleden.